+45 12 34 56 78

Gulvbehandling betegnes også efterbehandling eller overfladebehandling af trægulve. Den benyttes til at sikre en nyafslebet gulv overflade, og give det et nyt og smukt look og patina. Vi er ekspert i gulvbehandling og kan finde den rette løsning til dit trægulv og dig. Ring eller skriv til os for en snak om dine trægulve og muligheder.

Hvilken efterbehandling skal man give dit gulv?

Vi kan vælge imellem lud, lak, sæbe eller voks som efterbehandling til dit nye eller nyrenoverede gulv? Se her, hvilke ulemper og fordele der er ved de forskellige måder, og se, hvordan vi gør. I fald du i samarbejde med gulvsliberen vælger overflade kan man tage hensyn til:

  • Patina
  • Slidstyrke
  • Støvsugning og gulvvask
  • Pleje og pasning

De mest anvendte slags gulvbehandling er sæbe, olie, lud eller voks. Disse kan anskaffes enten som hvide eller natur. Hvid lud, hvid lak og hvid olie er eftertragtede gulvbehandlinger.

Hvorfor skal vi overfladebehandle gulve?

Et ubehandlet trægulv kan lynhurtigt blive grimt og plettet af væske, slid og snavs. En overfladebehandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor tit bør du behandle boligens trægulv?

Hyppigheden af behandling bestemmes af trægulvets brug samt vedligeholdelse, rengøring og pleje. Gulvet vil hyppigt vaskes og støvsuges med rengøringsmidler, der matcher gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere om det herunder.

Hvad skal du overveje, når du vælger efterbehandling?

Når du skal vælge overflade til dit pankegulv eller parket, skal du tage hensyn til:

  • Hvor meget brug og slid der er på gulvet, fodstykke, trappetrin og andre steder. Trapper slides eksempelvis hurtigere end trægulve.
  • Hvilken træsort trægulvet er lavet af.
  • Hvilket look og patina du ønsker, at plankegulvet eller parketgulvet skal have.
  • Uanset hvilken overfladebehandling du ønsker at anvende, må fabrikantens instruktioner følges til punkt og prikke for at opnå et godt og slidstærkt resultat.

Lud og ludbehandling af gulve

Dersom et parket eller plankegulv er ny afslebet, vil det vise sig at være lyst, smukt og naturligt . For at fastholde det lyse og billedskønne udseende og patina, må der påføres en ludbehandling. Ludbehandling og lud afværger træets naturlige gulningsproces og kan tilrådes til alle lyse trægulve.

Ludbehandlingen kan ikke stå alene som efterbehandling, idet den ikke beskytter træet. Herved danner lud kun base for olie, sæbe eller lak.

Fordele ved lud og ludbehanlding er, at trægulvet får det eftertragtede lyse og grå hvidlige sandskurede look.

Rengøring foretages med hvid sæbe eller natursæbe. Sæbespåner har været brugt i mange hundrede år, og kan også anbefales.

Sæbe og sæbebehandling af gulv med en tyktflydende gulvsæbe

Såfremt du har et rustikt, gammelt og slidt massivt plankegulv, er sæbe og sæbebehandling en rigtig anvendelig overflade løsning. Det frembringer en yndig, naturlig overflade på et nyafslebet pankegulv eller parket. gulvsæben skaber en slidstærk gulvflade, der er pærelet at rengøre, pleje og vedligeholde. Almindeligvis påføres der først en lud og ludbehandling, hvor efter træet mættes med gulvsæben.

Sæbe og sæbebehandling har været anvendt som efterbehandling i mange generationer og hundrede år, og skaber et naturligt smukt look og patina. Det forudsætter dog ofte gulvvask, og er ikke så robust og holdbar som lakering og oliebehandling.

Når træet er afslebet udføres en ludbehandling. Herefter mættes trægulvet med en tyktflydende gulvsæbe, herunder færdigblandede sæber (natur sæbe – hvid sæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan anskaffes hos farvehandlere, supermarkeder og byggemarkeder.

Fordele: Et sæbebehandlet plankegulv har blandt andet den fordel, at trykmærker og mindre hakker vil ’rejse’ sig på ny ved gulvvask. Fra da af bliver træet som nyt igen.

Gulvrengøring udføres med en gulvsæbe for at træet altid er sæbemættet. Et nyafslebet og nybehandlet gulv vaskes indtil 5 gange med en ekstra fed sæbeblanding inden ibrugtagning. Daglig vedligeholdelse med almindelig støvsugning eller tørmopning. brug aldrig affedtende midler såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Tænker du på at efterbehandle dit trægulv med olie, vil håndværkeren anvende hærdende olie. Hærdende olie er iblandet en hærder, som får olien til at tørre hurtig op med en holdbar og hård overflade. Hærdende olie kan fås med og uden hvidpigment.

Gulvolie giver træet en dyb og flot efterbehandling. Hvidpigmenteret olie giver træet det eftertragtede og smukke udseende, hvor naturolie giver en varm lød.

Den hvidpigmenterede olie bruges på ludbehandlede lyse gulve, hvis du ønsker at intensiver den hvide patina. Oliebehandling giver gulvet en pæn silkemat overflade, der er temmelig modstandsdygtig over for smuds og slid.

Oliebehandlingen skaber en meget modstandsdygtig overflade, som er let at opfriske og vedligeholde på områder med meget slitage, f.eks. ganglinjer og rundt om spisebordet. Tag en snak med din gulvsliber og gulvfirma eller os, så er du sikker på at få den rette oliering til dit gulv.

Fordele ved oliebehandling er, at ridser og hakker let kan fjernes ved fugt eller damp. Derfor rejser træet sig, og ridserne forsvinder let og enkelt.

Rengøring foretages med en sæbe som er beregnet til oliebehandlede gulve. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både vedligeholder, rengør og plejer ved hver gulvvask. Derfor er reoliering ikke påkrævet.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Lak skaber en holdbar gulvbehandling i halvblank, mat eller blank efter ønske. Lak er nem at rengøre og kan vedligeholdes med ny lakering inden det gamle laklag slides væk. Et lakeret trægulv kan almindeligvis holde i mange år, inden det er nødvendigt at genlakere.

Hvor lang tid et lakeret trægulv holder, beror på sliddet samt hvilken type lakering der er benyttet. Et lakeret gulv er meget modstandsdygtigt over for fugt og tilsmudsning , men vand og spildte væsker bør dog tørres væk. Indenfor de seneste år er der sket en stor udvikling indenfor lak og lakering af trægulve. Alle gulvslibere benytter vandbaseret lak som er miljøvenlig, mat og slidstærk.

Fordelen ved lak er, at man får en meget slidstærk gulvbehandling, som er nem at rengøre, vedligeholde og pleje.

Rengøring udføres med et ph-neutralt og universalt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet klud eller moppe og så lidt vand som muligt.

Maling af trægulv med epoxy eller alkyd

Få vil male et helt nyt eller nyafslebet trægulv, siden træets farve og naturlige spil dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget nedslidte gulve kan maling være en flot og praktisk gulvløsning.

Til gulve med almindelig slid, fx i stuen eller soveværelset, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større robusthed og tåler vandpåvirkning og er derfor bedst til som fx et vådrum eller køkken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Wordpress SEO Plugin by SEOPressor