Gulvbehandling

Gulvbehandling betegnes også efterbehandling eller overfladebehandling af trægulve. Den anvendes til at bevare en nyslebet overflade, samt give det et nyt og smukt udseende. Vi er specialist i gulvbehandling og kan finde den rette løsning til dig og dit hjem. Kontakt os gerne for en vurdering af dine parket- eller plankegulve samt muligheder.

Hvilken overfladebehandling skal vi give dit gulv?

Man kan vælge mellem lud, lak, sæbe eller voks som gulvbehandling til dit nye eller afslebne Parket- eller plankegulv? Se her, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige måder, og lær, hvordan vi gør. Når du i samspil med gulvmanden vælger behandling kan der tages hensyn til følgende:

  • Udseende
  • Robusthed
  • Rengøring
  • Vedligeholdelse

De mest almindelige slags behandling er sæbe, lak, lud eller voks. Disse kan erhverves enten som natur eller hvide. Hvid lak, hvid lud og hvid sæbe er yndede gulvbehandlinger.

Hvorfor skal du efterbehandle trægulve?

Et ubehandlet parket- eller plankegulv kan lynhurtigt blive grimt af væske, slid og smuds. En overfladebehandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor mange gange må du efterbehandle hjemmets trægulv?

Hvor ofte der skal gulvbehandles betinges af gulvets anvendelse samt pleje, vedligeholdelse og rengøring. Trægulvet skal systematisk støvsuges og vaskes med rengørings- og plejemidler, der matcher gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere herunder.

Hvilke overvejelser bør du gøre dig, når du vælger behandling?

Når du skal vælge overflade til dit parket, bør du tage hensyn til:

  • Hvor meget slid og brug der er på trægulvet, dørtrin, trapper og andre steder. Trappetrin slides eksempelvis hurtigere end parket.
  • Hvilken træsort gulvet er fabrikeret i.
  • Hvilket look og patina du ønsker, at plankegulvet eller parketgulvet skal have.
  • Uanset hvilken efterbehandling du ønsker at anvende, må producentens instruktioner følges minutiøst for at opnå et korrekt og holdbart resultat.

Lud og ludbehandling af gulve

Dersom et trægulv er ny slebet, vil det fremtræde lyst og naturligt smukt . For at sikre det lyse og kønne ydre, skal der påføres en lud. Ludbehandling og lud modarbejder træets naturlige gulning og kan foreslås til alle lyse plankegulve eller parket.

Ludden kan ikke stå alene som gulvbehandling, idet lud ikke beskytter gulvet. Derfor danner ludbehandling kun forudsætning for sæbebehandling, oliebehandling eller lakering.

Fordele ved ludbehandling og lud er, at trægulvet får det eftestræbte lyse og grå hvidlige sandskurede look og patina.

Rengøring foretages med hvidsæbe eller natur sæbe. Sæbespåner giver det mest naturlige og rustikke look, og kan helt klart anbefales.

Sæbebehandling af trægulv med gulvsæbe

Ifald du har et slidt, gammelt og rustikt trægulv, er sæbe og sæbebehandling en rigtig pæn overfladeløsning. Det giver en fin, naturlig overflade på et nyafslebet pankegulv eller parket. Sæben frembringer en holdbar og slidstærk finish, som er nem at pleje, vedligeholde og rengøre. Almindeligvis påføres der først en lud og ludbehandling, hvor efter træet mættes med sæben.

Vask med gulvsæbe har været brugt som overfladebehandling i mange hundrede år og generationer, og tilfører et naturligt flot look. Det fordre dog ofte gulvvask, og er ikke så robust som olie og lak.

Når trægulvet er afslebet udføres en ludbehandling. Herefter mættes trægulvet med en tyktflydende gulvsæbe, herunder færdigblandede sæber (hvid sæbe – natur sæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan anskaffes hos malerforretninger, byggemarkeder og supermarkeder.

Fordele: Et sæbebehandlet trægulv har blandt andet den fordel, at trykmærker og mindre hakker kan ’rejse’ sig påny ved vask. Herpå bliver gulvoverfladen som nyt igen.

Gulvvask udføres med en gulvsæbe for at træet ustandseligt er sæbemættet. Et nyafslebet og nybehandlet trægulv vaskes 3 – 5 gange med en ekstra fed sæbeblanding inden ibrugtagning. Normal vedligeholdelse med almindelig støvsugning eller tørmopning. anvend aldrig affedtende sæber såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Tænker du på at overfladebehandle dit trægulv med gulvolie, vil håndværkeren anvende hærdende olie. Hærdende olie er blandet med en hærder, som får olien til at tørre hurtig op med en slidstærk og hård overflade. Hærdende olie fås med og uden hvidpigment.

Gulvolie giver træet en dyb og flot behandling. Hvidolie giver træet det moderne og eftertragtede udseende, hvor natur olie frembringer en varm farve.

Den hvide olie bruges på ludbehandlede lyse trægulve, hvis du ønsker at styrke det hvide look. Gulvolie giver træet en billedskøn mat og rustik overflade, der er forholdsvis modstandsdygtig over for slid og smuds.

Oliebehandlingen danner en meget modstandsdygtig gulvflade, som er let at vedligeholde og opfriske på områder med meget slitage, f.eks. ganglinjer og rundt om spisebordet. Få en snak med din fagmand eller os, så er du sikker på at få den rette oliering til dit gulv.

Fordele ved olie er, at ridser og hakker let kan fjernes ved damp eller fugt. Dermed rejser træet sig, og ridserne forsvinder med et trylleslag.

Rengøring udføres med en gulvsæbe som er beregnet til oliebehandlede gulve. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både rengør, plejer og vedeligeholder ved hver gulvvask. Derfor er re-oliering ikke nødvendigt.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Gulvlak frembringer en modstandsdygtig gulvbehandling i mat, blank eller halvblank efter ønske. Lak er nem at pleje og rengøre, og kan vedligeholdes med ny lakering inden det gamle laklag slides igennem. Et lakeret gulv kan typisk holde i rigtig mange år, inden det er nødvendigt at genbehandle.

Hvor mange år et lakeret trægulv holder, kommer an på sliddet samt hvilken type lakering der er anvendt. Et lakeret trægulv er forholdsvis modstandsdygtigt over for fugt og tilsmudsning , men spildte væsker og vand bør dog tørres op. De seneste år er der sket en stor udvikling indenfor lak og lakering af trægulve. Alle fagfolk benytter vandbaseret lak som er slidstærk, miljøvenlig og mat.

Fordelen ved gulvlak er, at man får en meget holdbar behandling, som er nem at vedligeholde, rengøre og pleje.

Rengøring udføres bedst med et ph-neutralt og universalt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet klud eller moppe og så lidt vand som muligt.

Maling af trægulv med epoxy eller alkyd

De færreste vil male et nyafslebet eller nyt trægulv, idet træets farve og naturlige spil dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget slidte trægulve kan maling være en praktisk og flot gulvløsning.

Til trægulve med normal slid og brug, som for eksempel i soveværelset, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større slidstyrke og tåler vandpåvirkning og er derfor bedre til f.eks et vådrum eller køkken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *